Κότσι ποδιού
Το κότσι ποδιού συναντάται συχνότερα σε μεσήλικες γυναίκες. Είναι η παραμόρφωση της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, η οποία προοδευτικά οδηγεί σε απόκλιση του δακτύλου προς τα έξω και στροφή γύρω από τον άξονά του, ενώ η κεφαλή του μεταταρσίου προβάλει προς τα έξω .
Μόνιμη θεραπεία στο κότσι ποδιού είναι η χειρουργική αφαίρεσή του.
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα στο κότσι ποδιού είναι ο πόνος και η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Η δημιουργία εξογκώματος στην πλάγια επιφάνεια του ποδιού το οποίο συνοδεύεται με ποικίλου βαθμού θυλακίτιδα, προκαλεί τριβή στα υποδήματα και ένα φαύλο κύκλο πόνου – τριβής – επιδείνωσης πόνου.
Σε μεγάλες παραμορφώσεις υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων υποδημάτων αλλά και διαταραχή στη βάδιση.
Διάγνωση – Εξετάσεις
Η διάγνωση γίνεται με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος προσφέρει και πληροφορίες για τη σταδιοποίηση της νόσου. Οι ακτινογραφίες πρέπει να γίνονται σε όρθια θέση και υπό φόρτιση.
Κότσι ποδιού θεραπεία
Η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου αρχικά είναι συντηρητική με χρήση ειδικών ναρθήκων και αλλαγή υποδημάτων. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης στο κότσι ποδιού, και όταν η διαμετατάρσιος γωνία ξεπερνάει το φυσιολογικό όριο των 9 μοιρών, τότε πρέπει να γίνει χειρουργική διόρθωση .
Κότσι ποδιού : Θεραπεία με Εγχείρηση
Έχει περιγραφεί μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων διόρθωσης της παραμόρφωσης και συνήθως αφορούν διάφορους τύπους οστεοτομίας και επεμβάσεις μαλακών μορίων.